Ţara înapoi

mihaimarin.wordpress.com

Ce înseamnă vrem ţara înapoi? Putem oare să o rostogolim de la unul la altul ca pe o minge, s-o jucăm în picioare sau să-i dăm cu şutul? Nu mai zic că aş prefera-o înainte. Că înapoi e de când o ştiu, săraca.

Bun, să zicem că înapoi înseamnă să o luăm înapoi, dar ce facem cu ea?

Depinde ce e ţara pentru fiecare român în parte. Pentru unii ţara a fost sistemul de irigare, fabricat şi instalat pe vremea lui Ceauşescu, furat bucată cu bucată şi cărat acasă. Pentru alţii ţara a fost fabrica din apropiere, tăiată şi vândută la fier vechi. Sunt români pentru care ţara este pădurea de sub deal pe care o fac lemne şi o duc cu căruţa în curte la ei. Ţara mai înseamnă şine de cale ferată, cabluri electrice, capace de canal. Dar sunt şi români mai serioşi care prin noţiunea de ţară înţeleg garnituri de tren, flote navale, mii de hectare de teren, energie electrică, zăcăminte, buget naţional.

A, uitasem să-i amintesc pe localnicii, români şi ei, care au dezmembrat resturile cetăţii Sarmizegetusa că să-şi întărească gardul din jurul gospodăriei. Aia da temelie!

Că aşa-i românul, gospodar. Ia ţara şi o duce la el acasă. O iubeşte atât de mult încât vrea s-o aibă cât mai aproape.

Scriu aceste rânduri la o săptămână de la tragedia numită Colectiv şi mă gândesc Doamne, încă nu a trecut atât de mult timp ca să nu-l putem da înapoi să nu se întâmple acel incendiu, să nu ardă de vii acei tineri!. Mă gândesc că poate să dăm ţara înapoi înseamnă aceasta:  s-o dăm înapoi ca să oprim dezastrul. Întrebarea este cât de înapoi trebuie să o dăm: o săptămână, o lună, două, un an, mai mulţi? Ce să oprim mai întâi? Să oprim tinerii, să-i facem să se răzgândească, să nu mai meargă la concert? Să oprim concertul? Să închidem clubul? Să oprim semnarea autorizaţiei de funcţionare? Sau şi mai şi: Să-i oprim pe cei care şi-au pierdut copiii să-i mai facă? Ca să nu moară 15, 20 sau 30 de ani mai târziu arşi de vii din cauza neglijenţei, corupţiei, din cauza lui lasă că merge şi aşa. Să oprim alegerile, partidele, guvernele, preşedinţii?

Popoarele care nu doresc să-şi îndrepte trecutul nu por avea un viitor mai bun. Dacă ţara înapoi înseamnă să corectăm ce a fost pentru un mai bun ce urmează, atunci Dumnezeu să ne ajute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.